Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 11 to 20 of 32

Thread: GTX 970 "overheating" issues?

  1. #11
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Sweden
    Posts
    149
    Quote Originally Posted by WhiteShadow View Post
    Try this one with your old 690 card:

    Open Nvidia inspector rFactor2 profile.

    Compatibility:
    SLI comparability bits: 0x02402004

    Sync and refresh:
    Maximum pre rendered frames: 1

    Common:
    Power management mode: Prefer maximum performance.

    UserData > player folder and open player.JASON file and edit:
    "Max Framerate":60,
    "Max Framerate#":"0 to disable (note: positive numbers only, we always use the 'alternate' method now)",
    "Texture Sharpening":0,
    "Texture Sharpening#":"Sharpen textures using MIP LOD bias - 0=Off, 1=+2.0(very blurry), 2=+1.0(blurry), 3=-1.0(sharp), 4=-2.0(very sharp), 5=0.0(auto)",

    rFactor2 video settings:
    Mode > Fullscreen
    Anti Aliasing > 3-6
    HDR> on
    Sync > video (use this only if you have micro stutters)

    Thanks for trying to help. I have so many things since I bought my 690.. a few times I thought I got it working perfectly! But then.. massive fps drop on particular situations on particular tracks. Nothing ever seems to work for everything. Well, nowadays SLI actually gives me a boost and quite smooth gameplay - BUT - slow motion effect when passing by the pits on most tracks with mirrors enabled... lol.

    I think I have already tried this thing with the compatibility bits, years ago, but it never hurts to try again. Only problem is that the compatibility bits you are suggestion does not excist on my inspector, the latest version The closest one is 0x02402005 (which is the default one, it seems), there is no one ending on 4 at all.

    Regarding the JSON, I have always been running texture sharpening 0

  2. #12
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Sweden
    Posts
    149
    I have now tried these settings and as usual I first thought it worked. I mean, driving alone on track was the smoothest gaming experience I've had in years! Adding 19 AI's at Suzuka actually worked quite well too. Only problem is that when frames drop to about 70 or so, I get too much input lag with v-sync on. It is usually in the most demanding situations SLI is worse. And with v-sync off it doesn't look smooth. Also, having mirrors on makes the game go in slowmotion when the pit is visible in the mirrors, on certain tracks. Mirrors gives a much bigger fps drop with SLI than without SLI..

    Well, it's the same way it always been.. It works perfect...but only in certain conditions. With one GPU I have less fps and on certain tracks less smooth image, BUT I can just throw anything at it and it still works reasonable well in all conditions.

    Back in the days I tried to find the perfect crossfire settings for my Radeon 6950's to get a small fps boost in BF3.. That's the only memory I have of multi GPU's actually working, although not perfect. Then trying to get my 7970's to work with rf2 a couple of years ago - which was an impossible task. And now my 690 with double GPU's that I have barely been able to use.. What can I say? I'm done with multi GPU forever. Just sad the 970 didn't work

  3. #13
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2015
    Posts
    136
    Quote Originally Posted by Hedlund_90 View Post
    Thanks for trying to help. I have so many things since I bought my 690.. a few times I thought I got it working perfectly! But then.. massive fps drop on particular situations on particular tracks. Nothing ever seems to work for everything. Well, nowadays SLI actually gives me a boost and quite smooth gameplay - BUT - slow motion effect when passing by the pits on most tracks with mirrors enabled... lol.

    I think I have already tried this thing with the compatibility bits, years ago, but it never hurts to try again. Only problem is that the compatibility bits you are suggestion does not excist on my inspector, the latest version The closest one is 0x02402005 (which is the default one, it seems), there is no one ending on 4 at all.

    Regarding the JSON, I have always been running texture sharpening 0
    SLI compatibility bits: 0x02402004 is the most important setting to edit if you have dual GPU`s. If you are using SLI compatibility bits: 0x02402005 settings from my post # 9 don`t work. You must manually edit that last number with Nvidia Inspector and hit apply.

    NVidia profile (rFactor2 Mod Mode.exe, rFactor2.exe) is created 2011-09-22 and it is outdated and seems to be much like Nvidia default game profile with Nvidia default SLI compatibility bits: 0x02402005. People seem to believe that Nvidia game profile is only to SLI but in reality it is as much to single card and new profile would increase game experience and reduce TDR`s black screen issues to many Nvidia card owners SLI or non SLI. I have asked to get new profile in many threads but there is always some wise guy who is ignoring and spamming my requests.

    This are Nvidia default bits:

    0x02402001 - 2 Way SLI AFR (Alternate Frame Rendering)
    0x02402002 -SFR (Split Srame Rendering) (needs a minimum of 2 cards)
    0x02402003 - AFR-SFR (AFR of SFR gets around the 3 frame buffer limit of DX9)
    0x02402004 - Single GPU
    0x02402005 - 4 Way SLI AFR (This is rFactor2 bits.)
    0x02402006 - 3 Way SLI AFR

  4. #14
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Sweden
    Posts
    149
    Quote Originally Posted by WhiteShadow View Post
    SLI compatibility bits: 0x02402004 is the most important setting to edit if you have dual GPU`s. If you are using SLI compatibility bits: 0x02402005 settings from my post # 9 don`t work. You must manually edit that last number with Nvidia Inspector and hit apply.

    NVidia profile (rFactor2 Mod Mode.exe, rFactor2.exe) is created 2011-09-22 and it is outdated and seems to be much like Nvidia default game profile with Nvidia default SLI compatibility bits: 0x02402005. People seem to believe that Nvidia game profile is only to SLI but in reality it is as much to single card and new profile would increase game experience and reduce TDR`s black screen issues to many Nvidia card owners SLI or non SLI. I have asked to get new profile in many threads but there is always some wise guy who is ignoring and spamming my requests.

    This are Nvidia default bits:

    0x02402001 - 2 Way SLI AFR (Alternate Frame Rendering)
    0x02402002 -SFR (Split Srame Rendering) (needs a minimum of 2 cards)
    0x02402003 - AFR-SFR (AFR of SFR gets around the 3 frame buffer limit of DX9)
    0x02402004 - Single GPU
    0x02402005 - 4 Way SLI AFR (This is rFactor2 bits.)
    0x02402006 - 3 Way SLI AFR
    Okay I will give it a new try when as soon as I can. Thanks.

  5. #15
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Sweden
    Posts
    149
    Quote Originally Posted by WhiteShadow View Post
    You must manually edit that last number with Nvidia Inspector and hit apply.
    How do I edit the last number?

  6. #16
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2015
    Posts
    136
    Quote Originally Posted by Hedlund_90 View Post
    How do I edit the last number?
    Open Nvidia Inspector profile settings > Profiles: rFactor2 Mod Mode.exe, rFactor2.exe > SLI Comparability bits > click Setting Value > hit Backspace > copy 0x02402004 > paste 0x02402004> Apply changes.
    http://wiki.step-project.com/Guide:NVIDIA_Inspector

  7. #17
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Sweden
    Posts
    149
    Quote Originally Posted by WhiteShadow View Post
    Open Nvidia Inspector profile settings > Profiles: rFactor2 Mod Mode.exe, rFactor2.exe > SLI Comparability bits > click Setting Value > hit Backspace > copy 0x02402004 > paste 0x02402004> Apply changes.
    http://wiki.step-project.com/Guide:NVIDIA_Inspector
    Thank you very much sir

    First it didn't work that well and the image didn't look smooth at all, but that was with framrate locked to 60. I have a 120Hz monitor but since the framerate usually drops to about 70-80 quite often, I thought 60 would still be better. But I had some stutter, and when I locked it to 120 instead it became much smoother!

    Next thing I did that actually improved it was to set antialiasing in Nvidia to "multi-GPU 8x" and that gave me a fps boost but most importantly I still have that smooth image when the framerate drops as low as 50-60 with many AI's The multi-GPU AA has always improved framerate but it has never been stable for me, until now. No more slow motion effects neither. Thank you very much Input lag is better too, I think I'll be able to use vsync (video). Btw, do you have an opinion about the "adaptive tear control" that is available in Nvidia inspector? I have read somewhere that it is better than vsync because of less input lag, but I don't know..

  8. #18
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2015
    Posts
    136
    Quote Originally Posted by Hedlund_90 View Post
    Thank you very much sir

    First it didn't work that well and the image didn't look smooth at all, but that was with framrate locked to 60. I have a 120Hz monitor but since the framerate usually drops to about 70-80 quite often, I thought 60 would still be better. But I had some stutter, and when I locked it to 120 instead it became much smoother!

    Next thing I did that actually improved it was to set antialiasing in Nvidia to "multi-GPU 8x" and that gave me a fps boost but most importantly I still have that smooth image when the framerate drops as low as 50-60 with many AI's The multi-GPU AA has always improved framerate but it has never been stable for me, until now. No more slow motion effects neither. Thank you very much Input lag is better too, I think I'll be able to use vsync (video). Btw, do you have an opinion about the "adaptive tear control" that is available in Nvidia inspector? I have read somewhere that it is better than vsync because of less input lag, but I don't know..
    Unfortunately I didn't notice from your profile that you have 120 hz monitor (BenQ XL2420T). Input lag should not be a problem at all if your system can deliver 120fps game play. When I read you reply it makes me to believe that you can be able to play locked 120 fps with your system if you are using Nvidia driver 353.30 with SLI Compatibility Bits: 0x02D04005(LEGO Batman 2, etc)and if I was you I did give it a go.

    Download 353.30 : http://www.nvidia.com/Download/Find.aspx?lang=en-us
    Download and make clean install with Display Driver Uninstaller : http://www.wagnardmobile.com/forums/....php?f=5&t=273

    Nvidia Inspector > rFactor2 profile:
    SLI Compatibility Bits > 0x02D04005 (LEGO Batman 2, etc)
    Maximum pre-rendered frames > 1
    Power management mode > Preferer maximum performance.
    Important: Do only this don`t mess with other settings


    UserData > player folder and open player.JASON file and edit:
    "Max Framerate":120,
    "Max Framerate#":"0 to disable (note: positive numbers only, we always use the 'alternate' method now)",
    "Texture Sharpening":0,
    "Texture Sharpening#":"Sharpen textures using MIP LOD bias - 0=Off, 1=+2.0(very blurry), 2=+1.0(blurry), 3=-1.0(sharp), 4=-2.0(very sharp), 5=0.0(auto)",

    rFactor2 video settings:
    Mode > Fullscreen
    Anti Aliasing > 3-4
    HDR> on

    Inn Game > Options > Display:
    Circuit Detail > High
    Player Detail > Full
    Opponent Detail > High
    Texture Detail > High
    Texture Filter > X8
    Special Effects > Full/High
    Shadows > Low (This is FPS killer #1 in rF2)
    Shadow Blur > Off
    Soft particles > Off
    Rain Drops > Yes
    Road Reflection > Off (Off gives better fps)
    Environment Reflection > Off (Off gives better fps)


  9. #19
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    7
    Windows 10 is not listed as a supported OS for Driver 353.30. Does it work with Win 10 64 bit? I see your spec says you are on Win 10

  10. #20
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2015
    Posts
    136
    Quote Originally Posted by mel1c View Post
    Windows 10 is not listed as a supported OS for Driver 353.30. Does it work with Win 10 64 bit? I see your spec says you are on Win 10
    353.30 is listed as win 10 64 bit supported driver: http://www.nvidia.com/download/drive...px/86510/en-us

    If you have single(non SLI) Titan X you can use latest driver and settings from my post #9 but if you feel that you don`t get satisfying performance and game experience is 353.30 the best driver to all ISI gMotor based sims like AMS, rF1 etc. to single card or SLI.

Similar Threads

  1. Server join - Errors "Data Transfer Timeout" and "Password Invalid"
    By Christopher Elliott in forum rFactor 2 General Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 05-05-2016, 12:27 PM
  2. Replies: 0
    Last Post: 01-27-2016, 06:46 PM
  3. "Join Time Out" and "Connection Lost" issues
    By epik1 in forum rFactor 1 Technical Support
    Replies: 6
    Last Post: 09-21-2015, 02:50 PM
  4. Fanatec CSW V2 - BMW GT2 "Spec A" VS BMW GT2 "Spec B" VS Porsche 918 RSR
    By Spinelli in forum Hardware Building/Buying/Usage Advice
    Replies: 5
    Last Post: 06-20-2015, 09:20 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •