Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 18 of 18

Thread: AIW Editor - Pit Spot Waypoints?

  1. #11
    redapg
    Guest
    The first thing, when i compare the content of the AIW files, what i see is wrong with the edited one is, that there are no AUX Locations for the Safety Car anymore.
    Why did you delete them?
    Please bring them back, try again and post here if that solved the problem.

    If not, i'll install the track (a downloadlink with the version you use would be helpful) and edit AIW here.

    EDIT i forget 2 things:
    Quote Originally Posted by Holt View Post
    ...... The problem is, when I add my custom pit spots the AI do not pull into them naturally, they drive near the spot, and then warp into the pit stall........
    1. I don't race AI, like i've said. But i think that is normal when it happens in practice or qualy. It's normal behaviour when they come to garage.
    When they do a pitstop in race it should not happen. Does it happen there too?

    and
    Quote Originally Posted by Holt View Post
    ........ The biggest issue is when the AI car leaves the pit. The first thing they do is make a hard right toward the garage, not the pit lane. This damages their car and gets them stuck......
    For that, when you have set the garage position too deep into the building, change the value of the line "GarageDepth = X.XX" (this line is in the *.gdb file of the track, or should be there ) to a higher one.
    That changes when the AI starts to steer into the pitlane direction.

    EDIT 2 Because i was curious now, i looked into the AIW of the original Version of VirtualLeMans 1991 and there are 18 Pitspots with 17x 3 Garages and 1x 2Garages.
    So there is no need to change a thing, to reach your claims.

  2. #12
    Junior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    17
    I did not intentionally delete the AUX location for the safety car. Even with the original AIW I still have this problem for a few certain pit locations.

    The issue happens in the race.

    Here is a video of the AI cars (48 total in the race) pitting into pit location #16. They warp into the spot and then turn right after finishing their pits and crash into the garage. At the end of the video you will see me driving in the original AIW. You can see the problem garage spot, #16, and how it does not have a waypoint or red branch lines leading to it. I think this is whats causing the warping and the car turning right instead of left after finishing its pit stop

    https://www.youtube.com/watch?v=qwb68KeIcMU

    Here is the track download link

    http://www.virtualr.net/le-mans-1991...ua_lm-released

  3. #13
    redapg
    Guest
    Can you please test a new AIW-file?

    Get it HERE.

  4. #14
    Junior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    17
    Quote Originally Posted by redapg View Post
    Can you please test a new AIW-file?

    Get it HERE.
    Thanks. This fixes the trouble pit stops. They pit and exit their pits smoothly and properly.

    However, it created 2 new problems.

    #1 The race timer never starts (it stays at 0:00:00 instead of counting down from 6:00:00)

    #2 The AI drive all over the track and crash frequently. Their behavior is very bizarre now

    But the AI do pit correctly now.

    EDIT: just checking, but which editor are you using? Im using the official editor here on rfactor.net

  5. #15
    redapg
    Guest
    Hmm, here it works normal.

    Be sure that there is only 1 "LeMans_1991.AIW" file in the whole rFactor installation folder.

    And try it with deleting the "LeMans_1991.hat" file in the folder ..\UserData\LOG\HAT


    EDIT Yes, me too

    If it still don't runs normal, do this:
    -delete the Locations folder of the Le Mans 1991
    -install it again
    -replace the AIW with the one from me and try again

  6. #16
    Junior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    17
    I tried reinstalling and deleting the .hat file, but it did not fix the problem. However I found using standing starts instead of rolling starts fixed the problem. Im fine with using standing starts, so I wont bother you further with fixing how the race is started. Im sure the issue is soemthing bizarre on my end so Im letting it go.

    But I do want to know how you fixed the pit stops for the AI, as I need to do this for other tracks. I viewed your AIW file and noticed the new pit locations have waypoints and red branch lines leading to the pit path to help guide the AI there.

  7. #17
    Junior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    17
    I had a major breakthrough

    Before loading the game I deleted all the pit locations and garage spots in the AIW file except one. Thats the key for me, I had to leave one original pit location and garage stall alone, at least for now. Next I added my own pits and garage stalls, even overwriting the last pitlocation/garage stall. I then exited the editor to the games main menu, and then re-entered the editor. Now my custom pit locations have the red waypoints to help guide the AI.

    Thank you everyone for helping me, I appreciate it.

  8. #18
    redapg
    Guest
    So i am a little late now


    But, just to answer the question what i did....

    Because i basically am a "lazy dog", i just took the original AIW, copied the new Pit-/Garage-Locations from your AIW and pasted it over the ones from the original AIW.
    Entered the game with the editor, controlled if all waypoints for the Pit-Locations had been generated, saved waypoints again and finished.

    So it seems that, no matter which way you choose, copy/paste or editing, you really always will have to set completely new Pit-Locations, to get waypoints generated.
    And they really seem to be necessary for the AI to Pit in a regular way.

Similar Threads

  1. Waypoints for pit- and gridspots not being generated
    By DocJones in forum Modding - Tracks
    Replies: 7
    Last Post: 06-10-2014, 06:40 PM
  2. Pit spot waypoints aren't created.
    By hamiltonfan2205 in forum rFactor 1 General Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 02-19-2014, 05:38 PM
  3. OSC Editor?
    By haunetal1990 in forum rFactor 1 Modding
    Replies: 6
    Last Post: 01-31-2013, 09:27 PM
  4. AIW Editor
    By Senna94 in forum Modding - Tracks
    Replies: 1
    Last Post: 11-15-2011, 05:50 PM
  5. rFactor AIW Editor
    By Senna94 in forum rFactor 1 Technical Support
    Replies: 0
    Last Post: 12-14-2010, 03:57 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •